Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Kunnen ingegeven worden per klant, hierbij moet een start- en einddatum ingegeven worden.
Deze kunnen ook geïmporteerd worden.

...

Herberekenen van kostprijsmodel

Je kan kostprijzen in bulk of per product laten berekenen.

·        Per product doe je dat door in de sectie “berekende kostprijs” in het tabblad “kostprijs” van het product op de knop “bereken” te drukken. De kostprijs krijgt de status “niet goedgekeurd”. Je kan dit zo vaak herhalen als je wil. Zolang de kostprijs niet goedgekeurd is wordt hij steeds overschreven en nog niet gebruikt. Goedkeuren doe je door de knop ernaast “goedgekeurd” te drukken. Vanaf dan wordt de kostprijs gebruikt. Er kan per dag maar één goedgekeurde versie zijn.

·        In bulk, alles in één keer, doe je dat in het scherm “product/kostprijsmodellen”, waar je een bepaald kostprijsmodel selecteert door erop te klikken. Bovenaan zie je de knoppen “bereken” en “keur prijs goed”. In het tabblad “prijzen” kan je dan de oude en de nieuw berekende prijs vergelijken.

De volgorde waarin de producten worden doorgerekend is willekeurig. Indien er meerdere niveaus in de productstructuur zijn is het daarom nodig om meerdere keren alles in bulk door te rekenen. Je bent immers niet zeker dat de onderliggende producten eerst berekend werden.

De berekening van kostprijsmodel gebeurt enkel voor productiegoederen (producten met een productstructuur) en handelsgoederen (aangevinkt als verkoop + gekoppeld aan een leverancier).

Een overzicht van de actuele kostprijzen staat opgelijst in het scherm “producten / kostprijs producten”.

Waar wordt de berekende kostprijs gebruikt?

De berekende kostprijs wordt op volgende plaatsen gebruikt:

·        Voor de waardering van geproduceerde goederen die in stock worden genomen. De kostprijs voor het lot wordt vastgelegd bij de eerste rapportering van een eindproduct op het productieorder. Die prijs wordt vastgeklikt voor het hele order.

·        Bij het standaardrapport “mailing & rapportering / Uitvoeren rapport” – omzetevolutie. Hier worden ook nog de overheads type “verkoopkosten” meegenomen.