Kostprijsmodellen

Voordat je aan kostprijsberekening kunt doen in Quasydoc dien je ervoor te zorgen dat bepaalde gegevens correct zijn ingevuld.
Als voorbeeld wordt hier de kostprijs van een eindproduct gebruikt:

Het is belangrijk om te weten dat wanneer een eindproduct een productstructuur bevat, Quasydoc altijd rekening gaat houden met de prijzen van de voorkeursleverancier. Voor meer informatie hierover ga naar "Leveranciers".

De loonkost van directe arbeid kan worden ingesteld via Lokaal beheer -> bedrijfsgegevens -> Tabblad "Parameters"

Per (eind)product dien je ook aan te geven wat het rendement is en hoeveel mensen er nodig zijn om dit te kunnen halen:

  • Ga hiervoor via "Producten" naar een eindproduct
  • Selecteer het tabblad "Productie"


Zodra deze instellingen correct zijn, kun je een kostprijsmodel toevoegen.

Voor overheadkosten ligt dit iets anders, deze zijn volledig zelf aan te maken. In het hoofdmenu "Kostprijsmodellen" kun je via de hiervoor bestemde knop naar het scherm voor overheads gaan. Als categorie zijn de volgende keuzes mogelijk:

  • Productiekosten
  • Verkoopkosten


Je dient hier een kost in te geven en je hebt de keuze uit verschillende eenheden:


Zodra je de gegevens hebt opgeslagen kun je hier productgroepen of producten aan koppelen, indien deze overhead niet voor elk product geldt.
Op het moment dat je alle mogelijke overheadkosten hebt ingesteld, kun je terug gaan naar je kostprijsmodel en deze vervolgens als "Topic" koppelen:

Nu je complete kostprijsmodel is aangemaakt en opgeslagen, kan je dit model over heel je productgamma laten lopen. Dit doe je via "Bereken" en kun je opvolgen in het tabblad "Prijzen". Wanneer je tevreden bent over het resultaat kun je bovenaan de prijs goedkeuren:

Op productniveau, onder het tabblad "Kostprijs" zul je nu zien dat er een blauw kader staat met "Berekende kostprijs". Het kader "Manuele kostprijs" is voornamelijk van belang voor grondstoffen/componenten. Hier kun je aangeven dat de prijs van een bepaalde grondstof of component verandert vanaf een bepaald tijdstip. Er wordt dan geen rekening meer gehouden met de prijs van de voorkeursleverancier maar met de prijs die hier opgegeven is.